IDEE

Idee├źn met of voor woorden

IDEE Isabelle Desmidt

Ik ben geboren in 1974 in Blankenberge. Mijn middelbare studies in de KLASSIEKE TALEN (Latijn-Grieks) zorgden ervoor dat ik al op vrij jonge leeftijd de microbe voor taal en cultuur te pakken kreeg. In 1992 bracht deze microbe me naar de Universiteit Gent, waar ik de masteropleiding GERMAANSE TALEN volgde (Duits-Zweeds) en aansluitend een doctoraat schreef in de SCANDINAVISCHE LITERATUUR. Na drie jaar postdoctoraal onderzoek rond vertalingen en bewerkingen van kinder- en jeugdliteratuur (FWO-Vlaanderen) koos ik resoluut de kaart van het onderwijs en ging ik in 2003 in het MIDDELBAAR ONDERWIJS aan de slag. Eerst als leerkracht Duits en Nederlands, maar vanaf 2006 ook als leerkracht GODSDIENST. De extra opleiding die ik hiervoor volgde (aan het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut in Gent) kon de liefde voor woord en boek - en de fascinatie voor wat het woord met mensen kan doen - alleen maar versterken.

 

Het CREATIEVE kantje in mezelf zocht ondertussen eigenzinnig zijn weg: graag tekenen als kind en tiener, bestuderen van handschriften, oude teksten en de vertaal- en bewerkingsgeschiedenis van klassieke kinderboeken als Germaniste, een jaartje deeltijds kunstonderwijs volgen en me inschrijven in enkele extra tekenmodules, mama worden en geboortekaartjes ontwerpen, en vele creatieve projecten begeleiden op school.

 

En dan die bewuste dag in 2010. Als begeleider in de School voor Geloofsverdieping ontvang ik als dank van een van mijn cursisten een in kalligrafie uitgewerkt gedicht. Het gedicht hangt een maand op in huis wanneer ik beslis om me zelf in te schrijven voor een cursus KALLIGRAFIE: module 1 van Witruimte (kalligrafievereniging Ypsilon in Melle, bij Diane Buyse). Het is het begin van een hele reeks cursussen, in Melle, maar ook elders (bv. in Brugge bij Veerle Missiaen en Yves Leterme, en in Bonheiden bij Griet Cockaerts). Op zoek naar steeds weer wisselende dragers voor de teksten kom ik ook in contact met BOEKBINDEN.

 

MOMENTEEL werk ik als godsdienstleerkracht in het middelbaar onderwijs. Creatief zijn doe ik (naast mijn projecten op school) vooral in mijn vrije tijd. De kleine kunstenaarsvergoeding laat me toe om heel af en toe iets op bestelling te maken (bv. voor Cand'ladida). In de zomer van 2015 richtte ik mee de VZW AMFORA VLAANDEREN op.

 

En ook - en vooral - ben ik echtgenote van Geert De Cubber (diaken in het bisdom Gent) en mama van drie zonen: Seppe, Timo en Mats.

 

Copyright @ All Rights Reserved